en castellano

 


Practica Kittin' és un projecte que sorgeix de la iniciativa d'un grup de veïns del barri de Gràcia a Barcelona, un projecte d'acció al carrer, en què la comunitat reclama els seus carrers en front a la invasió de cartells falsos i trampes retòriques que difonen sense escrúpols els especuladors immobiliaris en l'espai públic.

Joystick s'uneix a aquesta iniciativa, difonent aquest projecte. Esperem que el Kittin' es propagui per tota la ciutat, per tota Espanya...

Practica kittin' és una crida a revisar l'estat de la maquinària del negoci immobiliari.

KITTIN': Arrencar els cartells de les immobiliàries i inversors que trobem arreu, com a expressió pràctica i simbòlica de recuperació dels carrers per part de la ciutadania.
 

¿QUINA ÉS LA SITUACIÓ DE L’HABITATGE...

.A l’Estat Espanyol?

*Els últims 5 anys el preu dels pisos s’ha duplicat. (Font: The Economist).
*10 milions de famílies viuen hipotecades per una mitjana de 25 anys. (Font: Ministeri de Foment).
*El 60% del sou d’una família es destina a pagar una hipoteca o un lloguer. (Font: Associació Hipotecària d’Espanya).
*L’habitatge protegit ha passat de representar el 49% dels pisos construïts el 1993 a un 7% el 2002. (Font: Banc d’Espanya).

.I a Barcelona?

*A la Ciutat Comtal gairebé és impossible trobar un lloc on viure per les múltiples estafes i abusos il·legals que dia a dia perpetren les agències immobiliàries i d’altres especuladors:
-Com a norma general s’anuncien com a particulars els que en realitat són agències.
-S’inventen pisos “txollos” que fan servir com a reclam.
-S’oculta el mal estat de la finca on es troba el pis.
-Es modifica el preu d’un pis prèviament pactat perquè ha aparegut un altre comprador disposat a donar més diners.
-Pel que fa als lloguers s’exigeixen en alguns casos fins a 12 mesos de fiança i diferents avals que amb l’actual precarietat laboral pocs tenen a l’abast.
-Algunes pseudo-agències demanen fins a 180 euros per accedir a una borsa de pisos que en realitat no existeix.

QUINS SÓN ELS CAUSANTS D’AQUESTA SITUACIÓ TAN ALARMANT?


.Ho són:

*L’especulació de molts inversors que a partir de l’11 de setembre de 2001 i la conseqüent davallada de la borsa han passat a invertir en el sector immobiliari.
D’aquesta manera, es dediquen a comprar pisos, reformar-los i vendre’ls a un preu molt més alt, o simplement els compren, esperen i uns mesos més tard els venen aprofitant-se de la pujada dels preus.
*La proliferació d’agències immobiliàries que cobren sucoses comissions per la tramitació de pisos (a Barcelona el negoci d’aquestes agències és el que més va créixer el passat any 2002, segons l’últim balanç municipal).
*Els Ajuntaments i d’altres Administracions que pugen al carro de l’especulació i venen el sòl disponible per edificar a preus astronòmics, a més de fer moltes altres pràctiques especulatives totalment alienes a la transparència democràtica.
*El Govern, finalment, que de manera irresponsable permet tot això molt conscient que en abandonar un element d’estabilització social com és el de l’habitatge genera un creixement econòmic artificial que tapa les conseqüències d’una crisi econòmica que a Espanya esclatarà amb retard i de manera totalment imprevisible.

.No ho són:

*La manca de sol edificable a Barcelona com diuen els constructors i d’altres sectors empresarials amb interessos prou evidents.


Perquè:
-Encara hi ha 70.000 pisos sense ocupar només a Barcelona (Institut d'Estadística de Catalunya).
-El mateix fenomen d’encariment de l’habitatge està passant a tot l’Estat espanyol més o menys en les mateixes proporcions: per exemple a la perifèria de Madrid, on no manca sòl.

*Que la gent te una situació econòmica molt bona i per això pot comprar, com diu insensible i cínicament el govern de l’Estat Espanyol.

Perquè:

-El poder adquisitiu d’una família mitjana ha baixat des de l’entrada de l’euro, com tots hem pogut comprovar.
-La precarietat i inestabilitat laboral han augmentat els últims anys, i més des que va començar l’actual crisi econòmica.
-La majoria de les transaccions econòmiques relacionades amb la compra-venda de pisos no són degudes a l’adquisició d'habitatge familiar sinó a “inversions” de corredors de borsa, bancs, agències immobiliàries etc, que s’han apuntat al riu revolt del mercat immobiliari.QUÈ PODEM FER ELS

CIUTADANS?:

-Kittin’:

Arrencar els cartells de les immobiliàries i inversors que trobem arreu, com a expressió pràctica i simbòlica de recuperació dels carrers per part de la ciutadania. Perquè els teus carrers són dels que hi viuen i no de cap especulador.

-Borsa de pisos alternativa:

Crear a les nostres associacions de veïns i centres de barri una alternativa social als interessos privats del mercat immobiliari, on els ciutadans puguin buscar o oferir habitatge sense haver de passar pel llastimós laberint d’intermediaris i d’altres lladres de guant blanc.

-Autoorganització en front de la passivitat institucional:

Perquè la participació ciutadana és i sempre ha estat l’únic motor vertaderament democràtic i efectiu de transformació i construcció social. Estem convençuts que ningú no ens regalarà res pel que fa als nostres drets com a ciutadans. La democràcia es construeix cada dia i molts, cada vegada més, estem decidits a conquerir l’espai que ens correspon .

Animem a tothom a conquerir des d’ara mateix el futur de tots i totes amb iniciatives populars espontànies com la nostra, i per descomptat us convidem a exercir el vostre dret legítim de practicar Kittin’.

 

** Compro piso en esta zona. No importa estado. Pago al contado.
Bombonera. 50m2. Finca rehabilitada. Reforma de diseño. 150.000 Euros.
Particular vende precioso piso. 2 hab. Cocina equipada. Hay que verlo! **

En la farola, en el coche, en el metro, en la cabina telefónica, en las esquinas...
Nuestra mirada no puede escapar de los infinitos anuncios de compra-venta que hoy inundan las calles de Barcelona. Nos sorprende cómo el número de carteles ha aumentado en los últimos meses. Ahora se cuentan por cientos (de miles). Prácticamente nos hemos acostumbrado a ellos aunque no acabamos de entender porqué están ahí. Muy pocos saben que detrás de ellos se encuentra un auténtico entramado de ávidos inversores, pseudovendedores y agencias inmobiliarias dispuestos a sacar una buena tajada de la dramática situación en la que se encuentra la vivienda....

contactar con el proyecto PRACTICA KITTIN'

Volver al Proyectos